Nyt fra bestyrelsen

Kontakt information

Kontakt bestyrelsen

søftens historie

Siden bronze-alderen har der boet mennesker ved Søften. Det viser gravfund gjort her på egnen. Der er også fundet spor af langhuse fra jernalderen. Disse oplysninger om Søftens historie kan læses i artiklen ”Skitser af Søftens historie” skrevet af Poul Aage Fogde til Søften Gymnastikforenings jubilæumsskrift.

Sognets ældste hus er kirken. Kirkens skib og kor blev opført i 1100-tallet mens tårnet og våbenhuset er fra ca. 1460. Arkitekt M.B.Fritz, der stod for en ombygning i 1928, mente endda, at de ældste dele var et hedensk gudetempel fra 800-900 tallet, men denne teori er aldrig efterprøvet videnskabeligt.

Niels Ebbesen er den mest kendte historiske figur, der har været knyttet til Søften. Niels Ebbesen dræbte 1. april 1240 „Den kullede greve“. Det menes, at hans fødested var lige uden for Søften. Det er stadig muligt at se voldstedet og resterne af ”Niels Ebbesens Eg”.

Under Napoleonskrigene blev nogle spanske hjælpetropper 9. april 1808 indkvarteret i Søften – da de forlod egnen, efterlod de både heste og mindst en gravid Søften-pige. Barnets efterkommere lever stadig her på egnen.

Poul Aage Fogdes artikel indeholder mange andre spændende træk fra Søftens historie.
Med forfatterens tilladelse, kan du her hente artiklen i sin fulde længde.
Men søftens historie begynder faktisk endnu før menneskene holdt deres indtog. Lige i udkanten af grundejerforeningens område finder man spor af Harders Isrand